Tragedia na Wyspach: większość Brytyjczyków nie ma pojęcia jak przyrządzić porządną filiżankę herbaty
Okazuje się że pomimo spożywania około 165 milionów filiżanek herbaty dziennie, większość Brytyjczyków nie pozwala herbacianym liściom na wystarczająco długie parzenie się w wodzie, co skutkuje smakowym marnotrawstwem!
Naukowcy z University College London uważają że herbata powinna być dopuszczona do przynajmniej pięciominutowego [ najlepiej jeszcze dłuższego] okresu parzenia.
Badania przeprowadzone przez mleczarnię Cravendale w 2011 roku wykazały, że aby uzyskać idealną filiżankę herbaty potrzebne jest osiem minut [dwie minuty moczenia torebki lub liści i sześć minut ‘odstania’ się naparu przed spożyciem ] zanim osiągnie się optymalny smak i temperaturę trunku.
Najlepiej pić herbatę o temperaturze 65 ° C.
Naukowcy wyjaśnili również kwestię dodawania do herbaty mleka. Wielkim dylematem dla Brytyjczyków [jak i Bawarczyków i kobiet w ciąży] była zawsze kwestia czy należy wlewać mleko do herbaty przed czy po zalaniu jej wodą.
Dowiadujemy się że jeżeli mowa o kubku [filiżance] mleka należy zawsze dodawane później, aby nie zakłócać procesu zaparzania. Jeśli jednak zaparzamy herbatę w dzbanku mleka należy dodać na początku procesu.
„Najważniejszym jest aby pić herbatę w tym samym kubku, w tej samej temperaturze i w tym samym czasie każdego dnia i przenigdy nie używać kubków papierowych.” skomentował badania pan Profesor Mark Miodownik .
Komentarz: A co z dziwakami którzy preferują herbatkę z cytryną?
AJ
za: dailytelegraph
Kategoria: Arkadiusz Jakubczyk, Wiadomości