banner ad

Tragedia na Wyspach: większość Brytyjczyków nie ma pojęcia jak przyrządzić porządną filiżankę herbaty

| 18 marca 2015 | 0 Komentarzy

Okazuje się że pomimo spożywania około  165 milionów filiżanek herbaty dziennie,  większość  Brytyjczyków nie pozwala herbacianym liściom na wystarczająco długie  parzenie się w wodzie, co skutkuje smakowym marnotrawstwem!

Naukowcy z University College London uważają że herbata powinna być  dopuszczona  do przynajmniej pięciominutowego [ najlepiej jeszcze dłuższego] okresu parzenia.

Badania przeprowadzone przez mleczarnię Cravendale w 2011 roku wykazały, że aby uzyskać idealną filiżankę herbaty  potrzebne jest osiem minut  [dwie minuty moczenia torebki lub liści i sześć minut ‘odstania’ się naparu przed spożyciem ] zanim osiągnie się optymalny smak i temperaturę trunku.

Najlepiej pić herbatę  o temperaturze 65 ° C.

Naukowcy wyjaśnili również kwestię dodawania do herbaty mleka. Wielkim dylematem dla Brytyjczyków [jak i Bawarczyków i kobiet w ciąży] była zawsze kwestia czy należy wlewać mleko do herbaty przed czy po zalaniu jej wodą.

Dowiadujemy się że  jeżeli mowa o  kubku [filiżance] mleka należy zawsze dodawane później, aby nie zakłócać procesu zaparzania. Jeśli jednak zaparzamy herbatę w dzbanku mleka należy dodać na początku procesu.

„Najważniejszym jest aby  pić herbatę w tym samym kubku, w tej samej temperaturze i w tym samym czasie każdego dnia i przenigdy nie używać kubków papierowych.” skomentował badania pan Profesor Mark Miodownik .

Komentarz:  A co z dziwakami którzy preferują herbatkę z cytryną?

 

AJ

za: dailytelegraph

Kategoria: Arkadiusz Jakubczyk, Wiadomości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *